Stadsutveckling
Vi arbetar med kulturdriven stadsutveckling. Med djup kunskap om kultur, gestaltning och kreativa processer ta vi oss an samhällsutmaningar utifrån ett holistiskt perspektiv.
Gestaltningsstrategi Viskans park Borås
Gestaltningsstrategin för Viskans park i Borås skapar verktyg och metoder för genomförandet av parken de närmaste 20 åren. Den kommer fungera samlande för offentliga och privata aktörer. Gestaltningsstrategin är framtagen av ledande experter inom landskapsarkitektur, offentlig konst och ljusdesign.
Strategin bygger vidare på planen för Viskans park som vann planpriset 2022. Den är unik genom att den integrerar konsten tidigt i processen och fäller in den i infrastruktur som broar och landskap. I stället för att curatera enskilda konstverk tas ett holistiskt grepp om hela parken och skapar en ryggrad för framtida utveckling i staden.
Nu har de första piloterna sjösatts där strategin ska implementeras och där nya samverkansprocesser prövas och integreras i kommunens arbete.Förstudie: Nytt konstmuseum i Borås
Förstudie med analys av vad som är viktigt för ett nytt konstmuseum kopplat till stadens planer för utveckling. Beskrivning av centrala konstnärliga och arkitektoniska kvaliteter, behovsanalys för en samlad verksamhet samt analys av föreslagna tomter.
Förstudie: Kulturens plats i framtidens Luleå
Plan för hur kulturen och utformningen av staden ska utvecklas de närmaste 20 åren för att göra Luleå till en bra plats att bo på i samband med den gröna omställningen.
Förstudien genomfördes genom intervjuer med kulturaktörer, tjänstemän i kommun och region samt akademi och näringsliv. Omvärldsanalys och research av kulturens utveckling i likdanande områden i andra länder.
Inläsning av kommunala och regionala planer och dokument, samt nationella rapporter från t ex nationell samordnare för norr. Undersökning av situation för urfolk och minoriteter. Analys och summering med förslag. Samt förankring av visioner hos politik och tjänstepersoner.
Förstudie: Nationell vecka för gestaltad livsmiljö
Syftet med rapporten var att skapa genomslag för gestaltad livsmiljö genom att samordna aktörer över hela landet för en manifestation i form av en Nationell vecka för gestaltad livsmiljö.
Uppdraget utgick från de organisationer som redan finns på statlig, regional och kommunal nivå samt civilsamhället och skapade en struktur för samverkan och synergier och så stor effekt som möjligt inom befintliga resurser. Förstudien genomförde ett stort antal intervjuer med aktörer över hela Sverige.
Framtagande av struktur för att samordna insatser och aktörer, förslag för organisation och stödfunktioner och kommunikationsstrategi samt budget och ansvarsfördelning. Framtagande av koncept Årets Strålkastare som delas ut på den årliga statliga konsferensen för Gestaltad livsmiljö.